In de wereld van veranda’s, pergola’s enzovoort is een spraak verwarring snel ontstaan. Graag leggen we hieronder voor U uit , wat de verschillende namen betekenen , zodat we met elkaar op een eenduidige manier kunnen communiceren.

Een afdak is een schuin dak dat maar aan één kant aan een muur vast zit.
Dit is meestal de goedkoopste oplossing om iets droog te houden omdat hier (mede door het vastmaken aan een wand) de te gebruiken materialen beperkt zijn.

Een overkapping is een verzamelnaam voor alle verschillende mogelijkheden om iets van een dak te voorzien in de tuin. Denk daarbij aan je auto (carport), zwembad, terras etc.

Bij een terrasoverkapping wordt er specifiek bedoelt het overkappen van een stuk terras aan het woonhuis. Hierbij zijn allerlei oplossingen voor handen zoals open / gesloten etc.

Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in de tuin waar langs allerlei planten kunnen groeien. Meestal is deze gemaakt van hout of metaal. Pergola’s worden vaak tegen de gevel van een huis of ander gebouw geplaatst. Een pergola dient meestal als overkapping boven een terras of pad om schaduw te geven.

Een Veranda is een open of met glas gesloten uitbouw aan een woonhuis.
Omdat het hier meestal gaat om het uitbreiden van een huis met een gesloten extra kamer wordt hier veel aandacht besteed aan isolatie en materialen.

Wat is nu het verschil tussen een veranda en een terrasoverkapping/tuinkamer ?

Zoals hierboven al kort beschreven is het doel van een veranda het uitbreiden van de bestaande woonruimte aan het huis , met daarbij veel aandacht voor de extra lichtinval en het buitenaanzicht.
Door de specifieke permanente constructie aan het huis wordt er gebruik gemaakt van robuuste profielen en panelen (vaak in hout) en schuifdeuren om het gevoel van buitenleven te bewerkstelligen.
Vaak worden hier dichte daksystemen toegepast denk daarbij aan pannen.

Bij een terrasoverkapping / tuinkamer wordt het gebruik van ondersteunende materialen zoals pilaren en panelen zoveel mogelijk geminimaliseerd waardoor het glasoppervlak (lees: meer licht en meer zicht) sterk kan worden verbeterd.
Doordat terraswanden subtiel verborgen kunnen worden wordt het gevoel van buiten leven veel sterker naar voren gebracht en kan men zowel in het voor als het najaar optimaal genieten van de extra ruimte.
Wat wordt er tegenwoordig het meeste toegepast?

Daarover kunnen we snel duidelijk zijn: Tuinkamers !!
Voornaamste reden is het optimale gebruik van de nieuwe beschikbare ruimte, de minimale constructie materialen, maximale glasoppervlakte. En de gunstigere prijs

Alle materialen kunnen worden gekozen met het oog op privacy, weersinvloeden en gewenst doel.
Zo kunnen materialen worden toegepast die juist een kamer sterker verwarmen (denk daarbij aan een koude plek uit de zon) of te verkoelen zodat met optimaal kan genieten van uw tuin in uw eigen woning

In het kort: een veranda is aanzienlijk duurder, minder functioneel en onderhoudsgevoeliger dan een tuinkamer. Waarbij een tuinkamer de beschikbare ruimte zoveel mogelijk optimaliseert door meer ramen en meer lichtinval voor een langer en intenser